User Tools

Site Tools


links:barn:barn-information

Barn-information

Spädbarnskolik

Följande information är hämtad från BabyNätet

Mellan 10-20% av alla bebisar drabbas av vad man brukar kalla för spädbarnskolik eller tremånaderskolik. För det mesta kommer den då bebisen är runt 2-4 veckor gammal och håller i sig tills barnet är runt 3-4 månader. Spädbarnskolik drabbar flickor och pojkar i lika stor utsträckning.

Vad som orsakar spädbarnskolik vet man dock inte säkert. Enligt teorier kan det bero på övergående omognad i tarmen och överaktivitet i tarmarna. Detta skulle då kunna leda till en slags tarmkramp. En annan teori är dock att tarmrörelserna är för långsamma så att det samlas luft där och ger barnet magsmärtor när luften utvidgar tarmarna. Sen tror vissa att det beror på hur fort barnet äter, och att det sväljer mycket luft och inte rapar tillräckligt. En relativt ny teori menar på att det kan finnas ett samband mellan spädbarnskolik och att modern dricker komjölk. Hos många kolikbarn finns nämligen en överkänslighet mot protein i komjölk. Teorierna är som sagt många, och på grund av detta vet man inte heller något riktigt bra botemedel mot kolik.

Barn med låg födelsevikt kan ha ökade risker att utveckla kolik. I en dansk undersökning ingick 2035 friska barn. Mödrarna fick fylla i frågeformulär i graviditetsvecka 16 och 32, vid födseln och då barnet var 8 månader. Spädbarnskolik definierades som gråt över tre tim/dag, minst fyra gånger i veckan och i över tre veckor om barnet i övrigt är fysiskt frisk. Totalt sett hade 10,9% av barnen spädbarnskolik. Barn som vägde under 2500 gram vid födseln hade emellertid 2,7 gånger högre risk att få kolik, efter korrektion av födelseålder, moderns längd och tobaksrökning.

Ett barn med kolik gråter mycket och verkar helt otröstligt. Att skrikperioderna håller i sig 2-3 timmar åt gången är inget ovanligt, och perioderna inträffar ganska ofta på ungefär samma tid av dygnet. Barnet kan ha magsmärtor. Hon eller han drar upp benen mot magen och knyter händerna. Från en del barn hörs även högljudda kurranden från magen. För övrigt verkar barnet helt friskt och går upp normalt i vikt.

Misstänker du att ditt barn lider av kolik bör du ta kontakt med bvc eller en barnläkare för att få rätt diagnos. Magsmärtor kan även ha andra orsaker, t ex tarmvred, en inklämd testikel eller smärta från något annat organ. Sök alltid hjälp om barnets allmäntillstånd påverkas och barnet verkar sjukt, ökar dåligt i vikt, kräks mycket eller om avföringens färg och konsistens förändras eller innehåller blod. Feber under anfallen är också skäl nog att söka läkare.

Lugn och ro är viktigt för alla nyfödda barn. För många intryck under en dag kan göra barnet oroligt och göra att hon eller han gråter. Särskilt då barnet äter är det extra viktigt med just lugn och ro. Alla spädbarn mår bra av att äta långsamt och rapa mellan varven.
Kolikbarn ofta mår bra av att ligga på mage eller höger sida fem minuter efter matningen, överflödig luft kan då lättare komma ut. Men får barnet ligga i sängen och skrika kan det svälja luft som ökar koliksmärtorna. Ta då hellre upp barnet, lägg det över axeln och gå omkring så att luften kan komma ut.

Andra saker som kan vara värt att testa då barnet skriker

 • bära barnet i en sele på magen, många upplever att barnet blir lugnare då och skriker mindre.
 • låt barnet ligga på ett ulligt fårskinn eller håll det insvept tätt i ett täcke.
 • ge barnet ett varmt bad efter maten, detta kan upplevas rogivande (dock inte att rekommendera till bebisar som inte gillar att bada).
 • testa att under några dagars tid utesluta mat och dryck som producerar mycket luft, t ex apelsinjuice, grönsaker (särskilt kål och lök), frukt, starkt kryddad mat, choklad, kaffe och andra koffeinhaltiga drycker. Prova dig fram. Du kan sen börja äta en sak i taget från listan så märker du snart om det finns något samband mellan maten och koliken. Låt det gå ett par dagar mellan varje ny sak du äter.
 • testa att under någon eller ett par veckors tid helt utesluta mjölkprodukter. En ganska ny teori visar nämligen att det kan finnas ett samband mellan kolik och att modern dricker komjölk. Glöm bara inte att komplettera din kost med kalktabletter!

Barn som flaskmatas kan ges komjölksfri ersättning som Nutramigen.

 • låt barnet rapa ofta.
 • försök se till att barnet äter så långsamt som möjligt.
 • testa att låta barnet sitta i så upprätt ställning som möjligt när det äter.
 • en del barn lugnas av monotona ljud som tvättmaskinen, dammsugaren eller att åka bil.
 • testa att spela lugn musik för barnet eller sjung för henne eller honom.
 • kör barnet i vagnen över t ex en tröskel.
 • se till att barnet får närhet, trygghet och lugn och ro.
 • ge barnet lite sockervatten. Detta har visat sig ge en smärtlindrande effekt hos en del barn. Ta en struken matsked socker och blanda det med en liter vatten. Ge ett par milliliter av detta när barnet skriker. Effekten kan märkas redan efter 5-10 minuter.
 • testa att ge barnet vichyvatten på tesked och om barnet använder napp att doppa nappen i vichyvatten (ska vara färskt vatten som ej blivit avslaget).
 • om du ammar - se till att barnet suger rätt! Hela bröstvårtan ska vara inne i barnets mun.
 • drick fänkålste

- 1 tsk hel fänkål, 1 tsk anis och 1 tsk kummin.
- koka upp 2 dl vatten, dra ifrån värmen, lägg i kryddblandningen, låt dra ca 5 minuter, sila och förvara i kylskåp. Hållbarheten är 1 dygn.
- ge barnet 2 tsk före varje matning.
- för bäst resultat bör även mamman dricka av fänkålstéet.

 • kamomillte kan också lindra koliksmärtor och kan drickas av både mamman och barnet.
 • ge barnet Miniform-droppar som finns receptfritt på apoteket. Dropparna finfördelar luften i tarmarna och ser till att den kommer ut.
 • på apoteket finns även ett naturläkemedel som heter Docius. Det är kapslar med “snälla” bakterier som normaliserar tarmfloran i mag-/tarmkanalen. Man kan ge detta till barn som är 4 veckor eller äldre. Man öppnar kapseln, häller ut pulvret på en tesked och blandar det med lite vatten eller bröstmjölk. Testa att ge 2-3 gånger/dag.
 • Finns det ingenting som verkar hjälpa finns det något som heter Dicykloverinhydroklorid, men kallas även ibland för skrik- och knipdroppar. Dessa droppar är receptbelagda. Finns både som sötade och osötade.
 • koliksmärtor kan lindras av värme, så testa gärna att lägga en värmedyna eller ett värmekrus invirad i en handduk över barnets mage. Var försiktig bara så det inte blir för varmt!
 • låt bli att ge barnet D-vitamindroppar. Märker du ingen skillnad med koliken bör du dock börja ge dem igen. En dansk barnläkare har nämligen under ett forskningsprojekt iaktagit att problem med barns skrikanfall i 5 av 65 fall minskar eller försvinner om man slutar ge dem D-vitamindroppar.
 • testa spädbarnsmassage. På vissa ställen runtom i landet finns kurser i detta, men du kan även låna böcker om detta på biblioteket. Annars kanske din bvc-sköterska kan visa dig hur du går tillväga eller ta en titt på BabyNätets massage-sida.
 • blanda lite kumminolja med olivolja och massera med över barnets mage.
 • ta kontakt med en kiropraktor som behandlar kolik hos spädbarn. Många nerver som kontrollerar magen sitter just i ryggen och kan därför bli hjälpta väldigt bra av en kiropraktor.
 • akupuntur sägs också kunna hjälpa mot spädbarnskolik.
 • Ger du ditt barn mjölkersättning?! I så fall kan det ibland rentav hjälpa att byta märke. T ex finns det barn som reagerar mot Sempers ersättning men inte mot Findus.
 • det finns en specialvagga som heter Baby Ro och många föräldrar till kolikbarn har haft stor nytta av den. För mer information kan du gå in på denna sidan: http://www.barniallt.se/babyro/

Gråt kan dock ha många andra orsaker.

Här är en liten checklista som kan vara bra att kolla då barnet gråter:

 • hunger
 • törst
 • trötthet
 • kyla
 • smärtor
 • barnet har för varmt
 • barnet vill ha kontakt

Det är helt normalt att små barn skriker utan att det behöver betyda att det handlar om spädbarnskolik. Enligt vissa skriker ett nyfött barn mellan 15 minuter och två timmar om dagen. Skriker ditt barn betydligt mer än så kan det alltså vara kolik barnet har.
Med tiden brukar man som förälder lära sig att tolka barnets gråt och hitta sätt att få barnet att lugna sig.

Skrik hos små barn kan också bero på tillfälliga ökningsperioder. Detta kan särskilt du som ammar märka. Under vissa veckor är efterfrågan större än tillgången. Men brösten är så fiffiga att ju oftare barnet suger desto mer mjölk produceras. Dock kan det dröja några dagar innan produktionen är så pass stor att ditt barn är nöjd. Det kanske kan kännas lite jobbigt, men låt barnet äta så ofta det önskar även om det betyder att du kanske får amma det var och varannan timma.

Spädbarnskoliken kan ofta kännas väldigt jobbig för föräldrarna och är en stor belastning. Många gånger drabbas nattsömnen rejält och allting kan kännas helt hopplöst. Var inte rädd för att be om hjälp. Kanske finns det släktingar eller vänner som kan ställa upp och vara barnvakt en stund så ni får en chans att vila ut?!
Om inte annat kan det vara nödvändigt att ni föräldrar turas om att ta hand om barnet. Låt den andre föräldern vila ut eller ta en promenad i lugn och ro. Glöm inte bort att ni föräldrar inte är skuld till koliken!
Det kan även kännas bra att prata med andra föräldrar som är i samma situation.

Skulle du vara ensam hemma med kolikbarnet som bara skriker och skriker och du känner att du snart tappar kontrollen, då är det bättre du lägger barnet i sin vagn eller säng några minuter och går till ett annat rum där du får en chans att vila öronen och huvudet lite. Du kan även testa att sätta öronproppar i öronen medan du vyssjar och bär runt på barnet.
Men som sagt - var inte rädd för att be om hjälp!

Det kanske inte känns som någon tröst när allt är som värst - men spädbarnskolik går över.

links/barn/barn-information.txt · Last modified: 2020-11-06 10:36 by 127.0.0.1