User Tools

Site Tools


links:barn:sjukdomar:foerkylning

Table of Contents

Förkylning

Hosta + snuva

Det är bra om hon kan sova med huvudet högt. Stoppa in en extra kudde under madrassen så minskar risken för ont i huvudet eller öronen på grund av svullna slemhinnor.

Pröva avsvällande nässpray/droppar. Tänk på att inte använda det mer än tio dagar i sträck, för det kan leda till en konstant nästäppa som är svår att bli av med.

För barn över sex år kan man också pröva Sinova tabletter. Sinova är ett naturläkemedel med örtextrakt från bland annat fläder och gullviva, och som traditionellt använts för lindring av symtom i näsa och bihålor.

Hosta är vårt naturliga sätt att reagera på irritation i andningsvägarna. Det är helt enkelt en skyddsreflex som behövs för att hålla luftvägarna rena. Förkylningshosta kan hänga kvar i en till tre veckor efter att man tycker att barnet borde ha blivit friskt. Men så länge hostan inte är besvärande för Alicia finns det alltså ingen anledning att försöka stoppa den.

Om hon har vanlig slemmig förkylningshosta kan det fungera bra att ge något varmt att dricka. Drycken kan göra slemmet mindre tjockt och lättare att hosta upp. Det finns även olika typer av mediciner mot slemhosta.

Om barnet får rethosta på natten och svårt att somna kan någon av de hostdämpande medicinerna hjälpa, Nipaxon eller Noskapin.

Till sist: Tänk på att du känner ditt barn bäst. Om du blir orolig ska du naturligtvis lita på din egen känsla och kontakta sjukvården.
Källa: Apotekets förkylnings-akut

links/barn/sjukdomar/foerkylning.txt · Last modified: 2020-11-06 10:37 by 127.0.0.1