Table of Contents

Barn

Babybyt.com
1177.se
BabyNätet
MammaPappa.com
Squill.se kolla om alias på chatt är snuskgubbe
minbebis.com
vimedbarn.se
Barntrygghet.se
Anna Wahlgren

Diverse information finns på Barn-information

Barnomsorg

Föräldrapenning Försäkringskassan

Ytterby

Kustens kö-samordnare på telefonnummer 0303-24 62 06, 24 62 01
Kungälv barnomsorg, inloggning


Förskolan Viljan  Ytterby

Barnvakt

Knatteverksta'n

Lek och spel

Bamse
Lo's målarbokssidor: tv- och seriefigurer
Barn-TV.se samlad barn-TV

Kalas

[http://www.allhyr.com/|Allhyr i Kärna]] hoppborgar, mm

Träning

Romelanda US barngymnastik

Mail

ZooBuh säker mailadress för barn, föräldrar kan övervaka och kontrollera

Klåfingriga barn

Baby Smash skydda datorn

Bortsprungen

SafetyMate brickor
Knapp.nu ID-knappar
Barntrygghet.se GPStracker

Förlossning

Cefar TENS, smärtlindring
TensWay TENS, smärtlindring

Affärer

Se Shopping, barn

Amning

Amnings-hjälpen

Sjukdomar

Apotekets barnförkylningsakut
Netdoktor.se
Sjukvårdsrådgivningen 0771-70 31 50
Axess-akuten, barnmottagningen boka tid online
HYFS Projekt Hygiensjuksköterska i förskolan

Socker-/salt-lösning


1 liter vatten
6 tsk socker
0,5 tsk salt

~~CLEARFLOAT~~

Svamp
Vattenkoppor
Förkylning
Feber
Diarré och kräkning hos barn
Urinvägsinfektion hos barn
Stjärtfluss
Intorkning
Ögoninflammationer hos barn
Borreliainfektion

Förgiftning hos barn

Källa: http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Forgiftning-hos-barn/

Små barn undersöker sin omgivning genom att stoppa saker i munnen. På så sätt inträffar ibland förgiftningsolyckor, men svåra förgiftningar är ovanliga och dödsfall mycket sällsynta. Vid allvarlig förgiftning kan barnet bli medtaget, omtöcknat och medvetslöst. Misstänker du förgiftning och behöver råd, ring 112 och begär giftinformation. Om du behöver uppsöka sjukhus, ta om möjligt med det som orsakade förgiftningen.

Förgiftning hos barn orsakas oftast av hushållskemikalier eller läkemedel som förvarats på ett sådant sätt att barn kunnat komma åt dem. Små barn lär känna sin omvärld genom att smaka på den och det är inte alltid som smak och lukt avskräcker.
Hushållskemikalier

Tvål och handdiskmedel är i regel inte farligt att få i sig som en enstaka klunk. Andra hushållskemikalier är mycket skadliga. Frätande ämnen kan ge svåra inre skador. Inandning i lungorna av petroleumprodukter kan ge kemisk lunginflammation, ett tillstånd som kräver läkarvård. Här följer några exempel på frätande ämnen respektive petroleumprodukter:

Frätande ämnen

Petroleumprodukter

Exempel på andra hushållskemikalier som kan orska förgiftning är metanol/träsprit, som bland annat kan ingå i bränsle till spritkök och modellmotorer, samt etylenglykol, som ofta ingår i kylarvätska.

Läkemedel

Många läkemedel kan orsaka allvarliga förgiftningar, även vid förtäring av små mängder. Det gäller till exempel hjärt- och blodtrycksmediciner, antidepressiva medel och sömnmedel. Men även receptfria läkemedel, till exempel järntillskott och smärtlindrande läkemedel som Alvedon och Magnecyl, kan vara farliga för barn.
Växter och svampar

Den svenska floran innehåller mycket få riktigt giftiga växter, och det krävs mer än exempelvis enstaka bär för att man ska drabbas av förgiftning. Våra giftigaste svampar växer vanligen inte i villaträdgårdarnas eller parkernas gräsmattor utan i skogen, och är därför inte så lättåtkomliga för barn. Det är sällan barn får i sig så pass stora mängder av giftiga växter eller svampar att det blir någon allvarlig förgiftning.

På Giftinformationscentralens webbplats finns bilder på och information om giftiga växter och svampar.

Tobak

Barn tycker oftast att tobak smakar illa. Därför är det ovanligt att de äter så mycket att de blir allvarligt förgiftade.
Symtom på förgiftning

Vid allvarliga förgiftningstillstånd kan barnet bli mycket medtaget, omtöcknat och till och med medvetslöst.

De första symtomen på förgiftning av växter och svampar brukar vara illamående, diarré, kräkningar och magont. Den som ätit giftiga växter är oftast även irriterad i mun och svalg.
Råd vid förgiftning hos barn

Frätande ämnen som maskindiskmedel, propplösare/kaustiksoda, ugnsrengöring, ammoniak och syror

Petroleumprodukter som tändvätska, lacknafta och lampolja

Metanol/träsprit, etylenglykol

(Metanol/träsprit kan ingå i bränsle till spritkök och modellmotorer, etylenglykol ingår ofta i kylarvätska.)

Vitamindroppar och flourtabletter

Läkemedel

Tobak

Växter

Svampar

Förebygg förgiftning hos barn

Det finns mycket du själv kan göra för att minska risken för förgiftning. Här nedan följer några enkla råd.

Varning

Fråga om råd

Sök vård

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning finns under Hitta vård och omsorg.
Undersökning

Först försöker läkaren så noggrant som möjligt ta reda på vad barnet fått i sig och i vilken mängd. Ibland kan prover behöva tas, men allra viktigast är att man som förälder försöker lämna så exakta uppgifter som möjligt. Ta om möjligt med det som orsakade förgiftningen, till exempel en läkemedelsförpackning, svamprester eller bär. På så sätt blir det lättare för den undersökande läkaren att fastställa vad och hur mycket barnet fått i sig.

Om barnet har förgiftats av frätande ämnen kan en öron-, näs- och halsspecialist undersöka frätskador i luftvägarna.
Behandling vid förgiftning hos barn

Behandlingen beror på vad barnet fått i sig. Om det är frätande ämnen späds ämnet ut i magen och tarmen genom att barnet får dricka vatten eller mjölk. Du ska inte framkalla kräkning eftersom ämnet är lika frätande på vägen upp ur magen och då gör dubbel skada.

Om barnet förgiftats av petroleumprodukter får barnet dricka eller äta något fetare, som glass, grädde eller mjölk. Barnet ska inte kräkas eftersom giftiga ämnen då kan komma ner i lungorna och orsaka kemisk lunginflammation.

Vid vissa typer av förgiftningar ges medicinskt kol, som binder det giftiga ämnet i magsäcken så att det inte kan tas upp i kroppen. Medicinskt kol finns att köpa receptfritt på apoteket och är bra att ha hemma om du har små barn. Men du ska inte ge medicinskt kol utan att först rådfråga Giftinformationscentralen, eftersom det kan vara olämpligt vid vissa förgiftningsfall.

Vid allvarliga förgiftningar av läkemedel eller giftig svamp kan barnet behöva magsköljas, något som bara är möjligt om barnet snabbt kommer in till sjukhuset.

För en del läkemedel finns motgifter som motverkar effekten av läkemedlet. Om du behöver ta barnet till sjukhus bör du ta med läkemedelsförpackningen som visar vad barnet ätit.

I bilen

Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 5 års ålder. Stolen är urvuxen när barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron, eller när stolens rekommenderade viktgräns har passerats.
Källa: NTF