User Tools

Site Tools


links:bostad:grasmatta

This is an old revision of the document!


Gräsmattan

Första hjälpen för ledsna gräsmattor

Mars-April

Ta bort mossan genom att vattna ut med en spridarramp ett bekämpningsmedel mot mossa eller med vattenlösligt järnsulfat (1-2 dl per 10 liter vatten, räcker till 50 kvm). Gödsla samtidigt, eller efter en veckan, med ett fullgödselmedel 2-3 kg per 100 kvm.
Ett gott råd är att aldrig använda mossrivare eftersom du då riskerar mer mossa påföljande år.

Maj-Juni

När gräset börjar växa ordentlig, efter några veckor, så sprider du ut ett kombi-medel mot ogräs, 3 kg per 100 kvm och tar på så vis bort ogräset.

När ogräset dött så klipper du ner mattan lågt. Använd uppsamlare.
Skär sedan noggrant igenom grässvålen med en vertikalskärare med uppsamlare.

Så nytt gräs i det gamla med ett saktväxande gräsfrö och på skuggiga område med ett frö som tål skugga.

Mylla ner fröna med en lövräfsa. Platta sedan till med en gallervält eller tryck med en kratta eller skyffel.

Toppdressa gräsmattan så blir det enklare för gräset att behålla fukten. Vattna vid behov.

Juli

När gräset kommit upp gödslar du med ett långtidsverkande specialgödselmedel för gräsmattor, 2-3 kg per 100 kvm.

Klipp sedan mattan helst var fjärde dag med uppsamlare.

Följ sedan skötselprogrammet noggrant månad efter månad. Du kommer att få en vacker, tät, moss- och ogräsfri matta.

September/oktober

Mossbekämpa om det finns mossa i gräsmattan. Vattna med mossmedel eller vatten blandat med järnsulfat. Undvik mossrivare eftersom det kan leda till att du får ännu mera mossa nästa år.
Gödsla med höstgödsel
Klipp som vanligt

November

Gödsla igen
Klipp Inför vintern bör du ställa upp knivarna på gräsklipparen till cirka 4-5 centimeter.
Kratta ordentligt, en välstädad gräsmatta vaknar snabbare till liv på våren

7 knep för grönare gräs än grannen

Grannens gräs är alltid grönare lyder ett gammalt talesätt men det gäller inte Vi i villas läsare! Här får du bästa tipsen på hur du håller gräsmattan grön och fräsch både i sol och i torka.

Klipp regelbundet

Om du håller gräset kort, 3 3,5 cm ungefär, får inte ogräset lika lätt att etablera sig. Har gräset blivit för långt, bör du klippa det i omgångar, inte mer än en tredjedel per gång. Handjagare eller motor är en smakfråga, men se till att din klippare har skarpa väljusterade knivar.

Gödsla vår, sommar och höst

Första vårgödslingen gör man i mitten av april.
Runt midsommar ger du en ny dos, samt i slutet av augusti. Lämplig mängd gödsel varje gång är 3 kg NPK fullgödsel per 100 kvadratmeter.

Toppdressa varje år

Toppdressar gör man bland annat för att förbättra gräsets tillväxt och minska risken för uttrorkning, och det bör man göra en gång varje sommar. Antingen sprider du ut ett tunt lager sand, uppblandat med lite torv, eller så köper du en färdigblandad säck. Lägg inte på för tjockt, högst 0,5 cm är lagom.

Räfsa

Oavsett om du har uppsamlare på din gräsklippare eller ej, är det bra att ta en omgång med räfsan då och då. Förutom att du får bort eventuellt skräp som blåst ut på gräset, tillför du ljus till gräsets botten när räfsan tränger ned lite på djupet i marken. Om gräsmattan är väldigt tät och kompakt kan den behöva en riktig genomkörare med vertikalskärare. Sådan finns att hyra.

Klipp sparsamt och ta tillvara daggen under torrperioder

Under torra perioder på sommaren vill ju gräsmattan förstås gärna ha extra vatten. Men man kan inte alltid vattna som man vill, i vissa villaområden råder vattningsförbud när det är riktigt torrt.

Under sådana här perioder växer naturligtvis inte ditt gräs så mycket, men en hel del av vattenbehovet kan gräset faktiskt få genom daggen. Klipp då inte gräset lika ofta, ju längre strå desto större yta för strået att bilda dagg på, vilket i sin tur ger mer vatten till rötterna. Se bara till att ogräset inte får grepp det växer gärna i torka!

Bli kvitt mossan

När mattan mest består av mossa beror det på dålig näringsbalans (gräs trivs bäst vid PH 6,0-6,5 ), att gräset får för lite sol, eller att det är för fuktigt. Kanske ligger stora delar av mattan under ett träd? Då torkar den aldrig upp och genast kommer mossan. Antingen får du plantera skuggtåliga marktäckare istället eller så måste kanske trädet bort.

Mossrivare, som går att hyra, är ett bra sätt att få bukt med eländet, men tänk på att den slår sönder mossan i småbitar, som sedan sprider sig och slår rot. Så se till att ta bort alla mossrester!

Efterså och reparera

Om mattan fått en mindre skada sår du i med nytt frö. Luckra upp jorden 1-3 cm så att den är lös och luftig och så nytt, helst av samma sort som tidigare. Vilken sort det var har du antagligen glömt, så en bra regel är att anteckna vilken sort du sår med till nästa gång åtminstone.

Olika grässorter har nämligen olika färgton, och det är inte kul om det svänger för mycket i färgerna.
Större ytor som blir dåliga varje år kräver en grundligare undersökning för att hitta felet. Du kan också lappa i av färdigt gräs på rulle från trädgårdshandeln. Men kontrollera vilken jord den är odlad på. Mull- och lerjord är mer vattenhållande och tål inte slitage lika bra som sandjordsodlad.
Från Vi i villa nr 4/01

Mossa

Undvik mossrivning, därför att detta är ett effektivt sätt att sprida mossporerna (“fröna”) vidare utöver gräsmattan. Om du ändå vill “riva” så ska du kratta drabbat område med en pinnkratta. Kratta inåt, så du inte drar runt mossan på icke-drabbade områden. När spelar ingen roll, mossan växer hela vintern om det är tillräckligt varmt. Men höst och vår är väl lämpligast (och vanligast).

Mitt förslag är att du köper ett speciellt mossborttagningsmedel. Det innehåller ett visst ämne (järnsulfat tror jag det är) som dödar mossan. Ha på det nu i höst, och till våren har mossan svartnat. Då kan du kratta bort den.

Det viktigaste botemedlet mot mossa är att förhindra uppkomst. Det gör du genom att
1. Gödsla gräsmattan - gör gräset livskraftigare, så det kan hålla mossan stången
2. Toppdressa (med ren sand eller speciellt dressgods) - håller ytskiktet i mattan torrt och det gillar inte mossan.
3. Vertikalskär - luckrar upp mattan så att vatten lättare kan tränga ned samt delar gräsplantorna, så de blir fler
Alternativ till vertikalskärning (om man har liten tomt) är att gå köra ned en grävgrep, böja den lite fram och tillbaka, så det blir ganska stora “hål”. Gör hålen ganska tätt.

Källa: http://www.alltforforaldrar.se

Mossmattan

Många bekymrar sig för att gräsmattan lyser grön av mossa, men det är inget att oroa sig för. Mossan växer och trivs fastän det är svalt, gräset sätter inte igång att växa förrän det blir lite varmare och man ser mossan tydligare nu på våren eftersom gräset inte hunnit växa upp. I sommar finns det precis lika mycket mossa men då skyms den av gräset. Vertikalskärning och mossrivning av gräsmattan är därför inga ”måsten”, gräset kommer att växa till ändå. Vill man trots allt lägga kraft på mossan ska man vara noga med att samla upp alla lösrivna mossbitar. Mossbitar som ligger kvar växer fast och resultatet kan bli ännu mer mossa i gräsmattan. Källa: http://www.4myhome.se

Gödsla

Mossmedel som man strör på gräsmattan dödar mossan men inte gräset. Där mossan dött uppstår stora kala fläckar som måste sås i med nytt gräsfrö. Riv lite i jordytan med en räfsa innan fröet sås ut. Se till att fröet hålls fuktigt så att det kan gro. Ett bra tips är att täcka den sådda ytan med tunn vit fiberduk som hålls på plats med sten eller tältpinnar. Lite extra fart kan gräsmattan få om man gödslar den. För att slippa arbete väljer man ett långtidsverkande gödsel som bara behöver spridas en gång. Det är ofta dyrare men räcker å andra sidan hela sommaren. Har man räfsat gräsmattan först, fått bort gammalt gräs och skräp är jorden lite uppluckrad. Sprid sedan ut gödseln en mulen dag, gärna med lite regn i luften, så får gräsmattan en riktigt bra start på säsongen. Källa: http://www.4myhome.se

NPK 11-5-18 till allmän gödning (förutom vintergröna växter).
NPK 10-11-12 skall ev. vara snäppet bättre för gräs och häckar.

Gropig gräsmatta

Samlade kommentarer:

  • Jämna mattan i två omgångar med sand vår och höst, gödsla samtidigt med hönsgödsel 2 ggr per månad nu detta år, och i september med Algomin, Låt inte sanden ligga mer tjock än 4 cm, är den det så så i med gräsfrö och blanda då i 1/3 jord i ytan.
  • Grov sand rekommenderas som du lägger ut och ev hjälpsår med renova gräsfrö.
  • Sand funkar nog så bra, fördelen med sand är ju att mattan blir hårdare, mycket bra om man har lerjord. Är det rejält gropigt skulle jag nog ändå skjuta till jord.
  • Skär upp grässvålen i ett kryss över en grop, vik upp, fyll igen gropen, lägg tillbaka grässvålen, se till så den har kontakt med underlaget, vattna.
  • Sandblandad är bättre (så det inte blir för kompakt). Se upp med 5-för-100-kronorssäckar jord, det är bara torv. Jag googlade och såg att Ragnsells har särskild gräsjord

www.ragnsells.se/Privatperson/Jord-och-godsel/

links/bostad/grasmatta.1652362080.txt.gz · Last modified: 2022-05-12 13:28 by anders_admin