User Tools

Site Tools


links:barn:sjukdomar:vattenkoppor

Vattenkoppor

Källa: tryggabarn.nu
Näst mässling är vattkoppor (varicellae) den mest smittsamma barnsjukdomen. De flesta barn får virussjukdomen innan skolåldern.

Det finns ett effektivt vaccin mot vattkoppor, det rekommenderas till patienter med nedsatt immunförsvar. Tiden från smitta till symtom (= inkubationstiden) varierar mellan 10 och 21 dagar, vanligast är 15 dagar.

Vattkoppor ger livslång immunitet men kan dyka upp som bältros hos personer som tidigare haft vattkoppor. Mer än 95 % av alla tolvåringar i Sverige har haft vattkoppor.

Smitta

Vattkoppor smittar genom direktkontakt och genom de droppar som den sjuke hostar eller nyser ut. Den sjuke är smittsam 1-2 dygn före och upp till 7 dygn efter det att de första utslagen dykt upp, vilket motsvarar den period då nya blåsor uppstår. Skorporna efter blåsorna lossnar efter 7-14 dagar.

En person med bältros kan smitta ett barn så att barnet får vattkoppor. Däremot kan inte ett barn smitta någon så han eller hon får bältros.

Symtom

Vattkoppor börjar med feber, 38-39 grader, trötthet och ofta huvudvärk. Blåsorna kommer snabbt, först på bålen - på bröst, mage och rygg. De ser till en början ut som små röd-rosa, lätt upphöjda prickar, 3-6 mm stora. Efter ett par timmar har de gått över i blåsor som ser ut som vattendroppar på huden. Blåsorna kliar och går lätt sönder.

Utslagen sprider sig till ansiktet, de kommer bakom öronen, i hårbotten, på armar och ben. Kopporna kan även sitta på slemhinnorna i munnen, i ögonen, i öronen och på könsorganen.

Typiskt är att blåsorna kommer i vågor (skov). Barnet kan ha blåsor i olika mognadsstadier samtidigt: röda fläckar, blåsor och skorpor. När alla blåsor torkat till skorpor smittar barnet inte längre. Skorporna lossnar efter 7 -14 dagar. Sönderrivna koppor kan bli infekterade.

Komplikationer

Sönderrivna koppor kan bli infekterade. Andra komplikationer är ovanliga hos barn, men något vanligare bland vuxna. Lunginflammationer är ovanliga men förekommer, liksom hjärnhinneinflammation (meningit) med övergående påverkan på balanssinnet med yrsel och gångsvårigheter. Njurinflammationer, hjärtsäcksinflammationer och hjärninflammationer är mycket sällsynta.

När är barnet friskt?

Barnet är friskt när febern är borta, när det inte längre finns några vattenfyllda blåsor och när barnets allmäntillstånd är gott. Barnet är i allmänhet friskt innan dess att alla skorporna försvunnit.

Behandling

Barnet behöver inte hållas i sängen om det vill vara uppe. Däremot bör man vara medveten om att han eller hon kan smitta andra barn så länge det finns blåsor på huden.

Det besvärliga med vattkoppor brukar vara att utslagen kliar ordentligt. Det finns några enkla sätt att minska klådan:

  • Sätt på barnet lätta, luftiga kläder
  • Håll det svalt i rummet och låt gärna barnet ta svalkande, dagliga duschar
  • Klipp naglar korta och håll barnets händer rena för att undvika att sönderrivna blåsor blir infekterade
  • Låt blöjbarn slippa blöjan så mycket som möjligt. Blöjan ökar klådan

När ska man kontakta läkare?

  • Om barnet åter får hög feber eller om febern varar mer än tre-fyra dagar
  • Om barnet hostar ihållande eller har svårt att andas. Då kan det röra sig om en annan infektion, till exempel i öron, lungor eller bihålorna
  • Om klådan blir mycket besvärlig. Läkare kan då ordinera klådstillande medel.
links/barn/sjukdomar/vattenkoppor.txt · Last modified: 2020-11-06 10:37 by 127.0.0.1