User Tools

Site Tools


friluftstips:vandring:kungsleden

Kungsleden

Svenska Turistföreningen
Kungsleden är vår mest kända skid-och vandringsled. Ledens klassiska sträckning, 45 mil mellan Abisko i Norr och Hemavan i söder bjuder på en mängd olika naturtyper, terräng och stämningar.

Sträckan Kebnekaise-Saltoluokta är lämplig som en kortare veckotur med 5 vandringsdagar. Sträckan har den mest varierande naturen och går från fjällbjörkskog till högalpina kalfjäll. Här finns ett väl utbyggt system av leder och stugor som passar både nybörjare och mer avancerade fjällfarare. De flesta stugorna har förutom sängplatser även spis, och ungefär varannan stuga har försäljning av mat och tillbehör.

Turförslagen gäller såväl vinter- som sommarturer. Där inget annat anges följer de markerad sommar- och vinterled. Ibland har de olika sträckning i terrängen. Jämför därför med kartan. Kartangivelserna hänvisar till Fjällkartan. Avstånden är uppmätta på kartan och är ungefärliga. En etapp motsvarar vanligen en normal dagsetapp. Runt stugplatserna finns utflyktsmål som är värda ett besök och att stanna en extra dag för. Avstånds- och tidsangivelser avser här hela utflykten fram och åter. Läs i stugförteckningen och be stugvärden om tips.

71 km BD8, Kungsleden
Kebnekaise-Singi-Vakkotavare. Start från (Nikkaluokta) Kebnekaise Fjällstation (logi, bastu, matservering, uthyrning, butik, telefon).

Nikkaluokta-Kebnekaise 19 km
Led genom fjällbjörkskogen. Sommartid kan vandringen kortas 5 km genom båttransport på Ladjojaure. I Nikkaluokta finns logi (ej STF), restaurang, telefon och buss till Kiruna.

Kebnekaise-Singi 14 km
Västerut genom Ladtjovagge till Singi (STF-stuga, logi, hjälptelefon).

Singi-Kaitumjaure 13 km
Söderut efter Kungsleden mellan Stuor Avrrik och Stuor Jierta. Leden följer Tjätjajåkka till Kaitumjaure (STF-stuga, logi, proviantförsäljning, hjälptelefon).

Kaitumjaure-Teusajaure 9 km
Kort dagstur i sydvästlig riktning över vattendelaren mellan Kaitumjaure och Teusajaure till Teusajaure (STF-stuga, logi, hjälptelefon). Ta tillfället i akt till korta turer i de vackra och örtrika omgivningarna.

Teusajaure-Vakkotavare- (Saltoluokta) 16 km
Sommartid rodd 1 km över Teusajaure. Vidare i sydlig riktning över en högfjällsplatå mellan fjällmassiven Nieras och Kappertjåkko till Vakkotavare (STF-stuga, logi, buss till Ritsem, Kebnats/Saltoluokta och Gällivare). Buss till Kebnats och båt till Saltoluokta Fjällstation (logi, bastu, matservering, uthyrning, butik, telefon).

karta1.jpg harjedalskarta.jpg

Abisko - Kebnekaise

Abisko nationalpark utgörs av en grund dalsänka som går upp från Torneträsks södra strand ca tio kilometer in mot högfjället. Parken omgärdas i söder och väster av ståtliga fjäll men innehåller själv endast begränsade arealer fjällhed. Huvuddelen av ytan är beväxt med björkskog. I parkens norra del ingår delar av fjällen Sloahtta (Slåttajåkka) och Njulla. Abiskoparken är känd för sin enormt rika flora. Särskilt Abiskueatnus (Abiskojåkkas) kanjon och Njullas sluttningar hyser en flora med få motsvarigheter i fjällen. Namnet Abisko kommer från det samiska namnet Ábeskovvu, som betyder “havskogen” och syftar på närheten till Atlanten. Nationalparken ingår i Gabna samebys renbetesmark.

Vandringen mellan Abisko och Nikkaloukta är lätt-vandrad med väl utplacerade spångar och broar för att underlätta för vandrare samt för att bevara naturen från slitage. Stugorna ligger på lagom dagsetapper och det finns gott om möjligheter att slå upp eget tält.

Strax efter Sälka-stugorna finns det en “genväg” mot Kebnekaise, man passerar då inte förbi Singi-stugorna. Det är ingen tidsbesparing för istället för att gå runt en höjd går man rakt över den, men det är en vacker vandring väl värd att testa.

Är man trött på torrfodret blir Kebnekaise fjällstation en efterlängtad oas, här finns en trevlig restaurang med god mat. Vill man bestiga Kebnekaise bör man planera in minst en dag extra. Vädret tillåter inte alltid att man kommer hela vägen upp. Dimma kan driva in snabbt.

Sträckan mellan Nikkaloukta och Kebnekaise fjällstation är mycket lättvandrad. Den är 2 mil lång men man gör den med lätthet på mindre än en dagsvandring. Det går även att åka båt en del av den sträckan, men knappast nödvändigt (dyrt).
ABISKO kungsleden_karta.jpg

http://www.gregow.se/google_earth_files/gpxviewer/viewgpx2.php
Abisko - Nikkaloukta

Abisko - Nikkaloukta GPX-fil spara som GPX.

Fotografier

==
==

friluftstips/vandring/kungsleden.txt · Last modified: 2020-11-06 10:36 by 127.0.0.1